Barnesanger.no - syng og vær glad!
 
Alle barnesanger listet alfabetisk Barnesanger etter kategori Rim & Regler Leker og sangleker Vitser & gåter Søk i barnesanger

Hauk og due

  Hauk og due - leker med regler  
 
Hauk og due er kanskje en av våre aller mest kjente barneleker. Og det er ikke uten grunn: dette er en lek full av fart og spenning!

Det er ikke mange år siden denne leken "satt i ryggmargen" på alle barn. Men i dag prioriterer dessverre mange barn heller skjerm og dataspill fremfor barneleker som Hauk og due. Dette er ikke fordi dataspill nødvendigvis er morsommere, men fordi de ikke har blitt introdusert for - og oppfordret til - å leke de klassiske barnelekene. Gå ut å lek hauk og due med ungene i nabolaget - de vil elske det! :)
 
 
 

Hvem?

"Hauk og due" passer for barn fra ca 4 år og oppover. Voksne kan gjerne også være med på leken!
 

Hvor?

Hauk og due lekes utendørs. Aller helst på en åpen plass foran en vegg, en trestamme, en stor stein e.l.
 

Hvordan?

Én person velges til å være duemor, og én til å være hauk.

Deltakerne som ikke er duemor eller hauk - dueungene - stiller seg bak en "startstrek" dere markerer på bakken. Ca 20 meter foran deltakerne (alt etter plassen dere har og antall deltakere dere er), stiller duemor seg opp. Mellom duemor og dueungene står selveste hauken.

Nå roper duemor: "Alle mine duer kom hjem!" Da svarer dueungene: "Nei, vi tør ikke - hauken tar oss!" Duemor roper så: "Kom likevel!" Etter at duemor har ropt dette, så er det om å gjøre for dueungene å løpe over til duemor uten at hauken klarer å ta/fange dem.

Dueungene er trygge når de berører vegg, tre e.l. som duemor står ved (evt en strek som er markert på bakken der duemor står). Dueunger som blir tatt av hauken, blir hauker i neste runde. Dueunger som kom seg forbi hauken, går tilbake til startstreken. Samme prosedyre gjentas.

Den siste dueungen som blir tatt, er vinneren av leken. Denne personen får velge hvem som skal være hauk og duemor i neste omgang!
 
 
 

Hvordan leker DERE Hauk og due?

Mange leker lekes ulikt på forskjellige plasser i landet. Hvordan leker dere Hauk og due? Fortell det under! Gi oss gjerne også tips om anledninger/steder denne leken passer ekstra godt, eller del gode minner knyttet til leken. Takk!
 
 
 
 
 

 

Enda en side fra MG.no! Fotos/Illustrasjoner: Dreamstime

Utgiver: Martin Granum

Cookies/personverninnstillinger