Barnesanger.no - syng og vær glad!
 
Alle barnesanger listet alfabetisk Barnesanger etter kategori Rim & Regler Leker og sangleker Vitser & gåter Søk i barnesanger

Lussekatter

  Oppskrift på lussekatter  
Det er viktig å øve inn Santa Lucia-sangen (Svart senker natten seg) til Luciadagen. Men samtidig som dere irriterer på dere naboer, samboere og husdyr med ivrig, men (sannsynligvis noe) ustemt sang, så kan dere jo likegodt spre litt glede og god lukt i nabolaget ved å bake noen lussekatter! Er dere i det riktig rause hjørnet (som man gjerne er i oppunder jul), så kan dere jo ta en runde til gode naboer og dele ut noen lussekatter mens dere traller på Luciasangen. Alle naboer digger nemlig å få en katt på døra - hvis den kan spises, smaker søtt og ikke tisser i blomsterbedet...

Dette trenger dere til 20 lussekatter

1 kg hvetemel
5 dl melk
1/2 gram safran (5-10 safrantråder)
1/2 ts salt
2 dl sukker
1 ts kardemomme (kan sløyfes)
2 egg


 
1 egg og evt rosiner til pensling og pynt

 

Fremgangsmåte lussekatter

Vask hendene grundig. Det siste dere vil ha, nest etter røde hunder, er svarte lussekatter...

Sett stekeovnen på 225 grader. Hold barnehender borte fra denne!
 
Begynn med å smelte smøret, og tilsett melken. Varm blandingen til den er ca 37 grader og tilsett gjæren. Forklar gjerne barna at dette er samme temperatur som kroppen har ("like varmt som tisset ditt" er en lite delikat men forståelig forklaring... Tilsett safranen i blandingen, og rør godt til den får en fin gulfarge. Dere rekker et par vers av Luciasangen mens dere gjør dette!

Tilsett egg, salt og sukker, og rør/visp blandingen litt. Nå tilsetter dere litt og litt av melet, mens dere fortsetter å røre. Rør/elt til dere får en smidig deig (godt med litt trim før dere skal stappe i dere alt for mange lussekatter!)

La deigen heve til ca dobbel størrelse på et lunt sted. Kanskje vaske litt til jul mens den hever? Eller synge noen barnesanger med langkosten som mikrofon?

Stø litt mel på bakebordet, og del deigen opp i ca 20 emner som dere former til lussekatter. Det gjøres ved å rulle en "pølse" som legges som et 8-tall (S). Stapp gjerne noen rosiner ned som pynt i "hullene". Se bildet under:
 
 
 
Bak lussekatter med barn

Lussekattene pensles med vispet egg og stekes på brett med bakepapir på 225 grader i ca 8-10 minutter til de er lett gylne. Pass på dem underveis, dere vil neppe ha forkullede lussekatter!

KOS DERE! En lett overspising av lussekatter er greit, men stopp før magen blir så stor at luciakjolen ikke kan kneppes!





 
 
 

Tips om "Lussekatt-baking?

Feirer dere Lucia på en spesiell måte? Har dere en egen versjon av Luciasangen? Eller har du kanskje spesielle minner knyttet til denne "Svart senker natten seg"? Fortell gjerne om dette eller andre ting som har med Santa Lucia å gjøre under. Takk!
 
 
 
 
 
 
 

 

Enda en side fra MG.no! Fotos/Illustrasjoner: Dreamstime

Utgiver: Martin Granum

Cookies/personverninnstillinger