Barnesanger.no - syng og vær glad!
 
Alle barnesanger listet alfabetisk Barnesanger etter kategori Rim & Regler Leker og sangleker Vitser & gåter Søk i barnesanger

Pepperkaker

  Oppskrift på pepperkaker  
Julesanger (som du finner her) er viktig! De sikrer julestemningen hos store og små. Men mens dere fyller luften med vakker (?) sang, hvorfor ikke samtidig gjøre stemningen komplett ved å fylle rommet med den deiligste duft, og munnen med de deiligste pepperkaker?

Å bake pepperkaker er en hyggelig familieaktivitet som barna elsker, og det er en aktivitet som er perfekt å kombinere med årets øving på julesangene. Så varm opp stemmen, finn frem ingrediensene, skru på ovnen og tenn noen stearinlys. Her får dere en knallgod oppskrift på pepperkaker. Lykke til!

Dette trenger dere til pepperkaker, ca 2 brett

900 g hvetemel (+ ca 100 g til utbaking)
300 g smør
3 dl sirup (både lys og mørk funker)
300 g sukker
2 egg
2 ts malt ingefær (krydder)
2 ts kanel
2 pepper (ja, der ER pepper i pepperkaker!)
1/2 ts malt nellik (krydder)
2 ts natron


 
Noen morsomme former til å trykke ut pepperkakene!

 

Fremgangsmåte pepperkaker

Vask hendene grundig. Det siste dere vil ha til jul, nest etter myke pakker, er magesjau...

Sett stekeovnen på 175 grader. Ovnen er de voksne sin oppgave!

Smør, sirup og sukker blandes i en kjele, og varmes under omrøring til sukkeret smelter. Prøv å la være å smake på denne blandingen, for dette er Karius og Baktus sin energidrikk nr. 1! Tilsett heller krydderne (ingefær, kanel, pepper og nellik), og rør videre. Nyt den fantastiske lukten som sprer seg i rommet!

Ta sukker-bombe-blandingen av plata, og la den avkjøle seg litt. Rør inn eggene i den.

Rør så inn natron og sikt inn melet under stadig omrøring. Ha et lommetørkle på lur, for dette er rørende...

Rør til dere har en jevn og fin deig. Om den skulle bli for løs, tar dere oppi litt ekstra mel. Vi er vel ikke kjipe på melet i jula, er vi?

Dekk til bollen med plastforie (eller pakk hele deigklumpen inn i plastfolie), og la den hvile noen timer i kjøleskapet. Gjerne over natta, hvis dere klarer å vente så lenge (akkurat det tviler vi faktisk på at dere klarer!)

Når deigen kjeveles ut, så ha litt mel både på bordet og på kjevlen. Kjevle den nokså tynn for sprø, gode pepperkaker (akkurat som barnerne?)! Trykk ut (eller skjær ut) dine favorittfigurer og legg på bakepapir på brett.

Stekes i ca 10 min på 175 grader. Følg med underveis, ikke la brannvarsleren si fra når de er ferdige! Når vi først er inne på brannvarsler; har du skiftet batteri i det siste? Avkjøles på rist (ikke brannvarsleren, men pepperkakene!)

Kos dere - og spis til dere blir flaue. Eller mette. Eller at det er tomt... Om det (mot formodning) skulle bli noen pepperkaker til overs, oppbevares de best i tett kakeboks (utilgjengelig for barn. Og helst foreldre...)
 
 
 
Oppskrift på pepperkaker
 
 
 

Tips om pepperkakebaking?

Hvordan baker dere pepperkaker? Noen morsomme tradisjoner knyttet til bakingen? Noen hemmelige ingredienser i deigen? Noen spesielle minner knyttet til pepperkakebaking? Fortell, fortell!
 
 
 
 
 
 
 

 

Enda en side fra MG.no! Fotos/Illustrasjoner: Dreamstime

Utgiver: Martin Granum

Cookies/personverninnstillinger